O nas

 

Restauracja BURGEROMANIA w Radomiu

Burgeromania to lokal, który zrodził się z pasji! Powiedzieć, że powstał z miłości do dobrego jedzenia byłoby daleko niewystarczającym. Burgeromania jest owocem lat poszukiwań i eksperymentów. Nasza fascynacja jedzeniem to nieustanne testowanie – uzyskiwanie zaskakujących kompozycji z łączenia pozornie niekompatybilnych składników. Te zestawienia, które spotkały się z naszym uznaniem, cały czas dopieszczamy, poszukując sposobu, aby nasze burgery były jeszcze smaczniejsze. Burgery w Radomiu długo kojarzyły się negatywnie – jako jedzenie przyrządzane z byle czego, byle jak i byle szybciej. Jakość a czasem nawet świeżość składników oraz higiena lokali niejednokrotnie pozostawiają wiele do życzenia. Wydawać by się mogło, że z ojczyzny hamburgera zaimportowano jedynie jego najgorszą wersję. Tymczasem w Warszawie burgerownie zaczęły od paru lat wyrastać niczym grzyby po deszczu, zdobywając szturmem serca klientów stołecznej gastronomii. Ich ogromna popularność nie przemija, nie są więc ciekawostką jednego sezonu. Niektóre lokale zdobyły sobie miano kultowych, od otwarcia aż do późnych godzin nocnych wypełniają je tłumy;  wygrywają ci, którzy karmią smaczniej, ciekawiej, kreatywniej. Bez podbicia kubków smakowych gościa na sukces nie ma szans. Uznaliśmy za niedorzeczne, aby duże miasto i jego ponad 250 tys. mieszkańców miało być pozbawionych możliwości zjedzenia burgera najwyższej jakości. Ta luka kłuła nas w oczy tak bardzo, że postanowiliśmy ją wypełnić, realizując zarazem swoje pasje. Radomianie zasługują na najwyższą jakość – i to właśnie postanowiliśmy im zaoferować. Czy burgery są zdrowe? Prawdziwa odpowiedź brzmi: to zależy. Zależy od tego, w jakich warunkach hodowano krowę, czym ją karmiono, jakiej jest rasy, w jaki sposób została uśmiercona (jeżeli zwierzę przed śmiercią cierpiało, w mięsie będzie się znajdował kortyzol, zwany hormonem stresu – jego spożywanie ma fatalne skutki dla zdrowia ludzkiego), czy mięso zostało przetworzone, jak je przechowywano i w jaki sposób zostało obrobione termicznie. Czerwone mięso jest niezbędnym składnikiem ludzkiej diety, wołowina zaś zawiera cynk, selen, fosfor, żelazo, witaminy z grupy B oraz karnitynę. W Polsce coraz więcej hodowców zwraca uwagę na wdrażanie odpowiednich praktyk, mających na celu produkcję wołowiny zdrowej. Redukuje się więc ilość stosowanych antybiotyków do minimum, stosuje wolny wypas trawami (które eliminują ryzyko wystąpienia choroby szalonych krów – poza tym bydło karmione sztucznymi paszami posiada mięso o całkowicie odmiennych właściwościach, zdecydowanie niekorzystnych dla ludzkiego zdrowia), zapewnia im warunki niezbędne do bezstresowego rozwoju (wolny wybieg, brak pestycydów). Korzystamy tylko ze sprawdzonych dostawców, którzy zapewniają nam najwyższej klasy mięso z polskiej hodowli Angusa. Świeża i nieprzeobrażona wołowina dociera prosto do naszego lokalu i dopiero u nas zostaje zmielona. Nie stosujemy domieszek, konserwantów, spulchniaczy ani innych środków, które w naszym przekonaniu niszczą nie tylko filozofię świadomego konsumowania mięsa, ale też zdrowie spożywających je ludzi. Mięso bydła wołowego rasy Angus uchodzi za najlepsze mięso na świecie. Jego doskonałe właściwości smakowe oraz aromat sprawiają, iż jego posiadaniem chlubią się najlepsze restauracje na świecie. Mięso z Angusa jest chudsze, mniej kaloryczne oraz – co najważniejsze – zawiera zdrowszy zestaw tłuszczów i kwasów tłuszczowych (przede wszystkim – znacznie więcej Omega-3, który obniża ciśnienie i istotnie redukuje ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, miażdżycy i zawału serca) oraz więcej witaminy E. Właściwości smakowe burgerów z Angusa wynikają ze struktury samego mięsa – jest ona marmurkowa, tłuszcz jest równomiernie rozłożony, co przekłada się na soczystość i kruchość. Nie smażymy! Nasze burgery grillowane są w Big Green Egg – niezwykłym urządzeniu, które bije rekordy popularności u szefów kuchni na Wyspach Brytyjskich i we Francji, a które do Radomia sprowadziliśmy jako pierwsi. Przygotowując burgery czujemy radosną ekscytację – zależy nam, aby każda bułka skomponowana była z polotem, wirtuozerią, podróżą gościa w krainę smakowej rozkoszy. Dobieramy ciekawe, dobre jakościowo składniki i poświęcamy wiele pracy na takie ich skomponowanie, aby nasze burgery były niebanalne, zaskakiwały i wywoływały błogi uśmiech na twarzy. W dalszej drodze do kulinarnej perfekcji naszymi partnerami i  towarzyszami są nasi goście – de facto współautorzy karty. To przede wszystkim ich lokal, w którym my będziemy jednymi z wieloma uczestników poszukiwania najlepszych smaków.