Restauracja BURGEROMANIA w Radomiu
Burgeromania to lokal, który zrodził się z pasji!
Powiedzieć, że powstał z miłości do dobrego jedzenia byłoby daleko niewystarczającym.
Burgeromania jest owocem lat poszukiwań i eksperymentów. Nasza fascynacja jedzeniem
to nieustanne testowanie – uzyskiwanie zaskakujących kompozycji z łączenia
pozornie niekompatybilnych składników. Te zestawienia, które spotkały się z
naszym uznaniem, cały czas dopieszczamy, poszukując sposobu, aby nasze burgery
były jeszcze smaczniejsze.
Burgery w Radomiu długo kojarzyły się negatywnie – jako
jedzenie przyrządzane z byle czego, byle jak i byle szybciej. Jakość a czasem
nawet świeżość składników oraz higiena lokali niejednokrotnie pozostawiają wiele
do życzenia. Wydawać by się mogło, że z ojczyzny hamburgera zaimportowano
jedynie jego najgorszą wersję. Tymczasem w Warszawie burgerownie zaczęły od
paru lat wyrastać niczym grzyby po deszczu, zdobywając szturmem serca klientów stołecznej
gastronomii. Ich ogromna popularność nie przemija, nie są więc ciekawostką
jednego sezonu. Niektóre lokale zdobyły sobie miano kultowych, od otwarcia aż
do późnych godzin nocnych wypełniają je tłumy; wygrywają ci, którzy karmią smaczniej,
ciekawiej, kreatywniej. Bez podbicia kubków smakowych gościa na sukces nie ma
szans. Uznaliśmy za niedorzeczne, aby duże miasto i jego ponad 250 tys.
mieszkańców miało być pozbawionych możliwości zjedzenia burgera najwyższej
jakości. Ta luka kłuła nas w oczy tak bardzo, że postanowiliśmy ją wypełnić,
realizując zarazem swoje pasje. Radomianie zasługują na najwyższą jakość – i to
właśnie postanowiliśmy im zaoferować.
Czy burgery są zdrowe? Prawdziwa odpowiedź brzmi: to zależy.
Zależy od tego, w jakich warunkach hodowano krowę, czym ją karmiono, jakiej
jest rasy, w jaki sposób została uśmiercona (jeżeli zwierzę przed śmiercią
cierpiało, w mięsie będzie się znajdował kortyzol, zwany hormonem stresu – jego
spożywanie ma fatalne skutki dla zdrowia ludzkiego), czy mięso zostało
przetworzone, jak je przechowywano i w jaki sposób zostało obrobione
termicznie. Czerwone mięso jest niezbędnym składnikiem ludzkiej diety, wołowina
zaś zawiera cynk, selen, fosfor, żelazo, witaminy z grupy B oraz karnitynę. W
Polsce coraz więcej hodowców zwraca uwagę na wdrażanie odpowiednich praktyk,
mających na celu produkcję wołowiny zdrowej. Redukuje się więc ilość
stosowanych antybiotyków do minimum, stosuje wolny wypas trawami (które
eliminują ryzyko wystąpienia choroby szalonych krów – poza tym bydło karmione
sztucznymi paszami posiada mięso o całkowicie odmiennych właściwościach,
zdecydowanie niekorzystnych dla ludzkiego zdrowia), zapewnia im warunki
niezbędne do bezstresowego rozwoju (wolny wybieg, brak pestycydów). Korzystamy
tylko ze sprawdzonych dostawców, którzy zapewniają nam najwyższej klasy mięso z
polskiej hodowli Angusa. Świeża i nieprzeobrażona wołowina dociera prosto do
naszego lokalu i dopiero u nas zostaje zmielona. Nie stosujemy domieszek,
konserwantów, spulchniaczy ani innych środków, które w naszym przekonaniu
niszczą nie tylko filozofię świadomego konsumowania mięsa, ale też zdrowie
spożywających je ludzi. Mięso bydła wołowego rasy Angus uchodzi za najlepsze
mięso na świecie. Jego doskonałe właściwości smakowe oraz aromat sprawiają, iż
jego posiadaniem chlubią się najlepsze restauracje na świecie. Mięso z Angusa
jest chudsze, mniej kaloryczne oraz – co najważniejsze – zawiera zdrowszy
zestaw tłuszczów i kwasów tłuszczowych (przede wszystkim – znacznie więcej
Omega-3, który obniża ciśnienie i istotnie redukuje ryzyko wystąpienia choroby
wieńcowej, miażdżycy i zawału serca) oraz więcej witaminy E. Właściwości
smakowe burgerów z Angusa wynikają ze struktury samego mięsa – jest ona
marmurkowa, tłuszcz jest równomiernie rozłożony, co przekłada się na soczystość
i kruchość.
Nie smażymy! Nasze burgery grillowane są w Big Green Egg –
niezwykłym urządzeniu, które bije rekordy popularności u szefów kuchni na
Wyspach Brytyjskich i we Francji, a które do Radomia sprowadziliśmy jako
pierwsi.
Przygotowując burgery czujemy radosną ekscytację – zależy
nam, aby każda bułka skomponowana była z polotem, wirtuozerią, podróżą gościa w
krainę smakowej rozkoszy. Dobieramy ciekawe, dobre jakościowo składniki i poświęcamy
wiele pracy na takie ich skomponowanie, aby nasze burgery były niebanalne,
zaskakiwały i wywoływały błogi uśmiech na twarzy. W dalszej drodze do
kulinarnej perfekcji naszymi partnerami i
towarzyszami są nasi goście – de
facto współautorzy karty. To przede wszystkim ich lokal, w którym my
będziemy jednymi z wieloma uczestników poszukiwania najlepszych smaków.